Megoldásaink

CLIPPER STANDARD és kiegészítő szatellit megoldásai

Műanyagipari

vállalatoknak

A MŰANYAGIPAR SAJÁTOSSÁGAI

A műanyagipar egyik ismert tulajdonsága, hogy az alapanyag öregszik/avul. Emiatt igen fontos a beszerzett anyag korának pontos ismerete a tárolás bármely pillanatában és természetesen a felhasználáskor is. Erre a problémára jelent megoldást az alapanyag nyilvántartás egyik fontos paramétere: az avulási dátum. Az avulási dátum jelenti a FEFO alapján. Természetesen a egyes bevételi egységeket osztályozni (LOT) kell.

A műanyagipar sajátossága a fröccsöntéses technológia során fellépő kihűlési idő. Amennyiben korrekt technológiát szeretnénk készíteni, úgy ezt is figyelembe kell vennünk. A kihűlési időt a legegyszerűbben az egyes technológia fázisok közti várakozási idő mátrixos megadásával tudjuk paraméterezni, így mentesülünk a terméktechnológián belüli egyedi paraméterezéstől.

Fröccsöntés esetén a termelékenységet a többfészkes szerszámokkal tudjuk fokozni. A fröccsöntés jellemzően a szériagyártásban játszik fontos szerepet (pl.: LEGO). A gyártást ebben az esetben az egy időegység alatt gyártott darabszámmal mérjük (pl. db/óra). Az időegység alatt legyártott darabszám egyenesen arányos a fészekszámmal. A választott rendszernek tehát rendelkeznie kell azzal a képességgel, hogy a technológia időket darabszámban mérve szerszám-specifikusan készíthessük el, a gyártást az éppen elérhető/kijelölt/előírt szerszámot tartalmazó technológiával indíthassuk.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot

Fémipari

vállalatoknak

 A FÉMIPAR SAJÁTOSSÁGAI

A készletkezelés – a hiedelmekkel ellentétben – nem csak hazánkban probléma. Itt nem csak az egésztábla lemezekről, öntvényekről, profilokról és egyéb szálas anyagokról beszélünk, hanem azok maradékairól, melyek sok esetben egy következő projektben felhasználhatók. Természetesen nem feledkezünk meg a lapkák, fúrószárak és egyéb fogyóeszközök folyamatos utánpótlásáról sem.

A megfelelő készletkezelés ezekre megoldást nyújt, természetesen az emberi tényező hatékonyságának a fokozása mellett. Hogy magát a gyártási folyamatot nézzük, gyakran találjuk magunkat szembe olyan helyzettel, amikor a termelés lehetővé teszi, hogy egy dolgozó több gépet kezeljen, vagy manuálisabb munkák esetén több dolgozó tevékenykedjen egy időben egy műveleten. Ezek lekezelés, a ráfordítások pontos kimutatása, a folyamatok ellenőrzése elengedhetetlen a hatékonysághoz és a visszakereshetőséghez, leginkább akkor, amikor minőségügyi probléma merül fel…

A technologizáláskor, gyakran hagyjuk figyelmen kívül, hogy az egyes műveletek között bizony kellene egy ki „átmeneti” idő. Ez származhat anyagmozgatási igényből (telephelyen belül vagy azok kívülre), de ugyanígy szükség lehet időre a felületkezelés után, vagy az fémöntés vagy egy nagyobb hegesztési feladat után a megfelelő anyag kihűlésre. Ezeket bele kell építeni a technológiába, különben sosem érjük utol magunkat, hamis bekerülési értékkel fogunk számolni. És végül, de nem utolsó sorban még egy fontos tétel amin megcsúszhatunk: a gépkarbantartás. Ha ezeket (akár tervezett akár váratlan) nem tudjuk a kapacitás számításakor figyelembe venni, az ügyfélnek ígért határidő komoly csúszást szenvedhet, márpedig mindannyian tudjuk, hogy ezt mindenképpen el kell kerülni.


Vegye fel velünk a kapcsolatot