clip info

aktuális szám

2019.10.02.
- CLIPPER8 számla
- Tippek és trükkök

Korábbi számok
9+1
iparági tény
Hogyan teszi termelővállalatát sikeresebbé és jövedelmezőbbé a CLIP-ERP rendszere? Igényelje belső iparági felmérésünket és ismerje meg a tényeket most!
Mely iparágban érintett?
hírek

Gondolatok ...

A CLIPPER egy iparág specifikus megoldás.

Bisnode AAA

A Clip-ERP HUNGARY Kft. a Bisnode A tanúsítványát kapta meg, mellyel Magyarországon csupán a cégek 7,44 %-a rendelkezik.

Készletkezelés ...

Kis hazánkban számos – a profilunkba eső – KKV működik. Ezek a többnyire családi vállalkozásból serdülő korba cseperedett cégek melyek, lassan de biztosan szembesülnek a hatékonyság egyik mellőzött tényezőjével, a készletkezeléssel.

Készletkezelés „rejtelmei”

Kis hazánkban számos – a profilunkba eső – KKV működik. Ezek a többnyire családi vállalkozásból serdülő korba cseperedett cégek melyek, lassan de biztosan szembesülnek a hatékonyság egyik mellőzött tényezőjével, a készletkezeléssel.

A rendszerváltozás éveiben a cégek többnyire úgy léptek előre, hogy a raktárosból LOGISZTIKUS, a munkaügyből HR lett és így tovább. Ezek hangzatos szavak, de a készletkezelés esetében távol esnek annak valós tartalmától. A logisztika a Wikipédia definíciója alapján is: „anyagok, információk, személyek, energia rendszereken belüli és közötti áramlásának tervezése, szervezése, irányítása, ellenőrzése.[1] Leggyakrabban a katonaságnál és az üzleti életben használják. A logisztika a görög logosz szóból származik, jelentése értelem, számítás, tervezés, ok, illetve más nézetek szerint a logisztika nem csak az anyagáramlások optimalizálása, illetve az ehhez szükséges erőforrások biztosítása, koordinálása, hanem tudomány is.”

raktárkészlet gazdálkodás

Ez alapján bátran mondhatjuk, hogy a 90-es években ez még nagyon messze volt…

A 2000-es éveket követő látszólagos konjunktúra (jelen esetben gazdasági fellendülés értendő alatta), elfedte a hiányosságokat és a tárgyalt témakörnek nem sokan tulajdonítottak jelentőséget. A 2008-ban kipukkant buborékot követően egy némileg átalakult a gazdasági környezetben a túlnyomó részben exportra gyártó hazai KKV-k szembesültek a feladattal, a készletkezeléssel. Napjainkban nem elégséges valamit, valahonnan beszerezni, majd szükség esetén kivenni a kupacból egyet és felhasználni. A vevők joggal várják el, hogy amiből és ahogyan a termék készült, legyen visszakövethető. Itt viszont megjelenik az igény a valódi logisztikára. Minden egyes beszerzett vagy legyártott darabot egyesével vagy LOT-onként azonosítani kell, az azonosítási számot pedig fel kell tüntetni a készterméken (LOT szám és/vagy szériaszám). Ez jelentős terhet ró az amúgy sem túl bőre eresztett létszámú hazai KKV-kra, de a túlélésük ezen múlik. A pazarlás és hanyagság lehetőségeinek évei elmúltak. A nálunk fejlettebb gazdaságokban az MRP már régóta ismert volt, az MRPII sem most született. E fogalmakkal és a velük járó teendőkkel a hazai cégek még csak most ismerkednek, barátkoznak. Viszont ez a jövő és mi készen állunk, hogy segítő kezet nyújtsunk annak, aki ezt felismeri és segítséget kér.