clip info

aktuális szám

2021.01.06.
- WORKFLOW by Email
- Online számla infók

Korábbi számok
9+1
iparági tény
Hogyan teszi termelővállalatát sikeresebbé és jövedelmezőbbé a CLIP-ERP rendszere? Igényelje belső iparági felmérésünket és ismerje meg a tényeket most!
Mely iparágban érintett?
hírek

Gondolatok ...

A CLIPPER egy iparág specifikus megoldás.

Bisnode AAA

A Clip-ERP HUNGARY Kft. a Bisnode A tanúsítványát kapta meg, mellyel Magyarországon csupán a cégek 7,44 %-a rendelkezik.

Készletkezelés ...

Kis hazánkban számos – a profilunkba eső – KKV működik. Ezek a többnyire családi vállalkozásból serdülő korba cseperedett cégek melyek, lassan de biztosan szembesülnek a hatékonyság egyik mellőzött tényezőjével, a készletkezeléssel.

Képzelt riport egy fémipari cég tulajdonosával

Újságíró: Üdvözlöm.

Cégtulajdonos: Üdvözlöm az olvasókat.

Újságíró: Mondana pár szót a cégükről?

automatizált termelés

Cégtulajdonos: Cégünk családi vállalkozásként alakult még a 90-es években. Az elején még csak családtagok dolgoztak a kis manufaktúránkban, később, ahogyan bővültünk, egyre több embert kellett felvennünk. A tevékenységünk is érdekesen alakult: először kis-szériás egyszerűbb termékeket csináltunk, majd felmerült az igény az egyedi termékekre is és ma már egyedit és szériát is egyaránt gyártunk. Ez utóbbi az egyre szűkülő hazai piac és a bővülő export lehetőségek miatt jelent meg. Cégünk ma már jelentős gépparkkal üzemel. A hagyományos gépeket lassan leváltják a megmunkáló központok, a nagypontosságú lézer kivágó gépek. A kezdeti létszám ma már megtízszereződött.

Újságíró: Hogyan érinti Önöket az általános szakember hiány?

Cégtulajdonos: Örülök, hogy feltette ezt a kérdést. Ez sajnos nálunk is erőteljesen jelentkezik. Komoly nehézségeket jelent a megfelelő szakember megtalálása és megtartása. A legfőbb megtartó erő az anyagi juttatás volna, a nyugati bérszínvonal, de ezt nem tudjuk biztosítani, mert akkor elvesztenénk azt az előnyünket, ami miatt ide hozzák külföldről a munkát. Szerencsére vannak azért eszközök.

Újságíró: Eszközöket említett. Gondolom nem a gépekre gondolt, melyekkel már –majdnem - elérték a nyugati szintet.

Cégtulajdonos: Hát azért ott is van még egy kevés lemaradásunk, de nem elsősorban a gépekre gondoltam. Tudja, vannak gyermekeim, akik már „kirepültek”. Szerencsére a lányom érdeklődik az apja által felépített cég iránt. Mivel a végzettségéből kifolyólag tanult informatikát, meggyőzött, hogy keressünk egy olyan megoldást, amivel tudjuk növelni a hatékonyságunkat és ezáltal a versenyképességünket.

Újságíró: Konkrétan milyen informatikai eszközre gondol?

Cégtulajdonos: Mai hangzatos szóval ERP-rendszernek, vagy integrált vállalatirányítási rendszernek hívják.

Újságíró: Ezekből nem kevés van a piacon. Mi alapján választottak beszállítót?

Cégtulajdonos: Cégünk eredményeire nagyon büszkék vagyunk, és mivel látjuk, hogy ezt csak idővel lehet elérni, fontos számunkra, hogy akivel szerződünk, azzal hosszútávra szerződjünk. Akivel pedig ezt a legbiztosabb megtenni az, akinek már van múltja.

Újságíró: Ezt értem, de ismereteim szerint a piacon számos cég van, akinek van már múltja. Gondolom voltak más feltételek is.

Cégtulajdonos: Természetesen. Ilyen például a megoldás szakmaisága. Nyilván mindennel meg lehet mindent etetni, csak akarat kell hozzá. Vásárolhatunk teherautót, hogy a gyereket iskolába vigyük, vagy szállíthatunk fát egy személyautóval, de gondolom egyértelmű, mi lenne a megfelelő párosítás. Nekünk olyan megoldás kellett, ami kifejezetten a mi tevékenységünkre készült, kvázi azonnal használható, nincsen benne sallang, nem kell ezerszer átírni.

Újságíró: És létezik ilyen? És ha nem titok, melyik az?

Cégtulajdonos: Igen létezik, bár mivel sok vállalatirányítási terméket árulnak és vannak, akik nagyon ügyesen prezentálják magukat, nem egyszerű megtalálni. Ez amúgy a CLIPPER Termelésirányítási Rendszer.

Újságíró: Na, ez érdekes. Itt előkerült egy újabb fogalom: a Termelésirányítás. Pontosan mi takar ez a szó ebben az esetben?

Cégtulajdonos: Mi ugye termelő cég vagyunk. A piacon nagyon sok rendszer létezik, de nekünk elsősorban a termelés optimalizálására van szükség. A lányom elmagyarázta, hogy az ERP-t, mint olyat, egy gyűjtőfogalomként kell kezelni. Ezen belül vannak a szakma (tevékenység) –specifikus  megoldások.

Újságíró: Megint tanultam valamit. És mit tud ezen a területen a CLIPPER, amitől iparág-specifikus?

Cégtulajdonos: A program fejlesztése több évtizedre nyúlik vissza és egy kis európai faluban alapított fémipari cég optimalizálására született. A rendszert azóta folyamatosan igazítják a legmagasabb gyártási igényekhez, továbbra is megmaradva az iparágban.

Újságíró: Az európai faluról jut eszembe: gondolom szempont volt, hogy a megoldás tükrözze a külföldi – jelen esetben a nyugat-európai- vevői elvárásokat?

Cégtulajdonos: Természetesen. Amennyiben valaki nyugatra akar beszállítani, annak az ottani elvárásoknak kell megfelelnie. Bár ez már lassan átragad a keleti vevőkre is. Az ottaniakat, egy fikarcnyit sem érdeklik a sajátosságaink, maximum az árak, amin bevállalunk egy munkát.

Újságíró: Mondana pár olyan tényezőt, ami kifejezetten megtetszett a kiválasztáskor?

Cégtulajdonos: Szívesen. A jelöltnek tudnia kellett kezelni az egyedi és szériagyártást is. Az előbbit nem lehet egyszerűen informatizálni, mert kiküszöbölhetetlen a jelentős humán munka az adatfeldolgozásban, de minden apró segítség jól jön.  A sorozatgyártás már kellemesebb terület. Itt a CLIPPER az MRPII-t alkalmazza, mely segítségével sokkal könnyebben tudjuk feldolgozni, illetve lekövetni a vevőink előrejelzéseit. A másik fontos dolog a folyamatok és a termékek nyomon-követése. Az előbbiben ez vonatkozik a gyártási folyamatokra és az anyagmozgásokra, ezeket a CLIPPER mind vonalkóddal is tudja kezelni. A termék nyomon-követése pedig minőségbiztosítási okokból nagyon fontos.

Újságíró: Pontosan mi is az MRP rendszer?

Cégtulajdonos: Ez egy külföldi mozaikszó. Az első változata kizárólag az anyagfelhasználás tervezésére készült, ez utóbbi már az erőforrás felhasználásának a tervezésében is segít.

Újságíró: A rendszerek többsége modulonként vásárolható meg. Ez a CLIPPER esetében is így történt?

Cégtulajdonos: Az általunk választott megoldás egyik nagy előnye, hogy egy homogén rendszert kaptunk. Nincsen lehetőség a törzsprogram modul szintű megbonthatóságára, de nem is szükséges. Így biztos, hogy a költségkereteken belül tudunk maradni és nem lesznek illesztési problémák (legalábbis a lányom ezt mondta) J.

Újságíró: Értem. Ez a megoldás nem korlátozza a céget a mozgásterében? Gondolok itt arra, hogy ha ez egy zárt rendszer, akkor az esetleges abban nem foglalt feladatokat nem lehet benne lekezelni…

Cégtulajdonos: Egyáltalán nem. A program paraméterezhetősége szinte végtelen működtetési variációra ad lehetőséget és akkor még nem beszéltünk a más szoftverekkel való kapcsolatokról, és a hozzá fejleszthető funkciókról.

Újságíró: Mondana néhány opcionális lehetőséget?

Cégtulajdonos: A program alapból nem támogatja a hazánkban egyik legnépszerűbb lézerkivágó gép adatfeldolgozását. Ezt a hazai forgalmazó megoldotta, ráadásul egy magyar cégtől vásárolt minta alapján. Ez a modul állítólag bármelyik speciális géphez illeszthető, fejlesztéssel. A fejlesztést a nyugat-európai árszínvonal alatt végzik el. A másik ilyen lehetőség a nyomtatványszerkesztő, amivel nemcsak a meglévőket, hanem teljesen újakat is lehet korlátlanul szerkeszteni/készíteni. Ezen felül számos lehetőség van, de azok közül leginkább az EDI-t emelném ki. Ennek segítségével a közeljövőben közvetlen adatkapcsolatot tudunk kialakítani a vevőink és a mi rendszerünk között.

Újságíró: Ezek tényleg elég nyomós érvek. Milyen változásokat hozott eddig a rendszer?

Cégtulajdonos: Nem volt egyszerű a bevezetése. Jelentős ellenállást váltott ki az összes dolgozóban – gondolok itt a szakmunkástól a technológián dolgozó mérnökön át az üzemvezetőig, de most már kezdünk belerázódni. Az egyik jelentős előrelépést a technológia által meghatározott önköltség összevethetősége hozta a késztermékárral. A technológusaink nagyjából jól számoltak, de nem volt visszacsatolás. Sok terméknél derült fény turpisságra. A másik szintén gyártással kapcsolatos hasznos információ a gyártókapacitás kihasználtsága. A hazai cégek úgy átlagban 50%-os hatékonyággal dolgoznak, de ez inkább kevesebb. Ez nagy pazarlás. Mostanra sikerült feltornásznunk úgy 80%-ra a produktivitásunkat. Valószínűsítem, hogy ez még javulni fog a kapacitás-tervezés beindításával. Ezen kívül nagyon sok területen hozott pozitív változást a bevezetés: csökkent a készletérték, csökkentek az adminisztrációs költségek, nőtt a jövedelmezőség és a nyereség/megtakarítás a beszerzéseken.

Újságíró: Ezek tényleg elég meggyőző eredmények. Mivel nem szeretném az idejét még jobban igénybe venni, lezárásul megkérdezem: ajánlja ezt a megoldást más cipőben járó cégvezető/tulajdonos számára?

Cégtulajdonos: A saját tapasztalataim alapján egyértelműen igen. Természetesen itt még kiemelném, hogy aki szeretne előrelépni, annak saját magának is szemléletet kell váltania. Ma már az informatika megkerülhetetlen és az iparban a gépekkel azonos módon termelő eszközként kell kezelni az ERP-t.

Újságíró: Köszönöm a beszélgetést és további sok sikert kívánok. Remélem sokan fontolóra veszik a fenti gondolatokat és egyre több sikeres hazai vállalkozást ismerhet meg a világ.