clip info

aktuális szám

2019.10.02.
- CLIPPER8 számla
- Tippek és trükkök

Korábbi számok
9+1
iparági tény
Hogyan teszi termelővállalatát sikeresebbé és jövedelmezőbbé a CLIP-ERP rendszere? Igényelje belső iparági felmérésünket és ismerje meg a tényeket most!
Mely iparágban érintett?
hírek

Gondolatok ...

A CLIPPER egy iparág specifikus megoldás.

Bisnode AAA

A Clip-ERP HUNGARY Kft. a Bisnode A tanúsítványát kapta meg, mellyel Magyarországon csupán a cégek 7,44 %-a rendelkezik.

Készletkezelés ...

Kis hazánkban számos – a profilunkba eső – KKV működik. Ezek a többnyire családi vállalkozásból serdülő korba cseperedett cégek melyek, lassan de biztosan szembesülnek a hatékonyság egyik mellőzött tényezőjével, a készletkezeléssel.

Gondolatok CLIPPER-ről

A CLIPPER egy iparág specifikus megoldás.

Az elmúlt jó néhány évben sokféle megközelítéssel találkoztunk az ERP-kel támasztott elvárások kapcsán. Ezen elvárások gyakran tükrözték az ERP témakörben történő első kapcsolatfelvételt e témakörben, mely a hazai vállalkozói kör ismerethiányára utaltak. Az egyik ilyen jellemző megközelítés a megvenni, bevezetni, aztán majd lesz ahogy lesz. Ez esetben az un. (éves) követési díj, szóba sem jöhet. Tapasztalat és ismeret hiányában a könyvelésre használt szoftverekből és a grafikai tervezésre vásárolt megoldásokból indulnak, melyek esetében vagy nagy ritkán kell egy frissítés, vagy még annyi sem, hiszen „úgysem változott semmi fontos”. Ez a megközelítés ERP-k esetében nem alkalmazható, mivel a saját vállalati és a gyártási környezet folyamatosan változnak. A technológia fejlődésével változnak az eszközök (háttér szoftverek és gépek), változnak a gazdasági környezet elvárásai, gyakorlatilag kijelenthetjük, hogy ezen a téren „semmi sem állandóbb a változásnál”. A változás pedig változtatást igényel, mert ha nem alkalmazkodunk, előbb-utóbb elbukunk. A CLIPPER minden „porcikájában” rugalmas, de ezt csak akkor tudjuk kihasználni, ha tudjuk mit, hol keressünk. Már magához a kérdés megfogalmazásához is valamilyen szintű tárgya ismeret szükséges, hiszen hogyan írjunk le valamit, ha azt sem tudjuk mi az? Na egyrészt ezért van a követési díj és ezért vagyunk mi, hogy ezen kérdésekre válaszokat adjunk. A másik érv a követési mellett, hogy a szoftverek nem hibátlanok. Ezen hibák egy része funkcionális hiányosság – nem számoltak a fejlesztők minden egyedi esettel - , illetve a szigorú minőségellenőrzésen átcsúszott programkód hibák. (Amennyiben valaki ez utóbbiakban kételkedne, annak ajánlom figyelmébe az egyik ismeretterjesztő csatornán vetített légikatasztrófákról szóló dokumentumfilmet.)

A másik tényező fontos tényező az adott eszközzel kapcsolatos folyamatos tudásfejlesztés. Ebben a kérdésben népszerű elvárás(?), gyakorlat(?) az önfejlesztés, melyet, mint varázsszót használnak a cégek. Ez az elmélet még helytállhat a gyártásban ahol a gépkezelők némi hiba árán rájönnek a megoldásra, csakhogy ennek megítélése gyökeresen eltér a szoftverhasználatétól. Míg a gyártásra Szükség van (szándékosan nagy Sz betűvel), addig a szoftver egy olyan édes-savanyú, kell is meg nem is valami. Ebből kifolyólag a szoftverre fordított idő messze nem olyan hasznos (gondolják sokan), mint a gyártás. Éppen ez a felfogás teszi szükségessé, hogy valaki folyamatosan rendelkezésre álljon a keresett válasszal. Mivel erre a cégek külön erőforrást csak a fehér holló gyakoriságával fordítanak és a saját – már amúgy is túlterhelt munkatársaik – idejébe nem fér bele a kísérletezgetés, a legoptimálisabb megoldás a külső rendszerszakértő.

Korábbi értekezések, illetve a honlapon feltüntetett információk is erről szólnak, a CLIPPER egy iparág specifikus megoldás, ebből kifolyólag az elvárásoknak (iparágiaknak mindenképpen, nem feltétlenül az egyes egyénieknek) megfelel. Kis hazánkban egy-egy termék megítélése leggyakrabban vagy az ár vagy a név ismeretsége alapján történik. Ezen szempontok aránya viszont nem minden esetben esik az optimális tartományba. Ezzel szemben a CLIPPER – bár idehaza még nem annyira ismert – ár-érték arányban mindenképpen az elsők között van, bár inkább az alul árazott megoldások közé sorolnám.

Röviden összefoglalva: napjainkban az emberek – legyenek bármilyen pozícióban is, mind csak a saját tapasztalatuk, hibájuk alapján hoznak döntéseket, akár anyagi veszteség árán is. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a következő döntés helyes lesz…