clip info

aktuális szám

2019.10.02.
- CLIPPER8 számla
- Tippek és trükkök

Korábbi számok
9+1
iparági tény
Hogyan teszi termelővállalatát sikeresebbé és jövedelmezőbbé a CLIP-ERP rendszere? Igényelje belső iparági felmérésünket és ismerje meg a tényeket most!
Mely iparágban érintett?
hírek

Gondolatok ...

A CLIPPER egy iparág specifikus megoldás.

Bisnode AAA

A Clip-ERP HUNGARY Kft. a Bisnode A tanúsítványát kapta meg, mellyel Magyarországon csupán a cégek 7,44 %-a rendelkezik.

Készletkezelés ...

Kis hazánkban számos – a profilunkba eső – KKV működik. Ezek a többnyire családi vállalkozásból serdülő korba cseperedett cégek melyek, lassan de biztosan szembesülnek a hatékonyság egyik mellőzött tényezőjével, a készletkezeléssel.

Anyagszükséglet tervezés - MRP rendszer

Modern világunkban minden hatékony termelési folyamat mögött áll egy jól megtervezett logisztikai rendszer, melynek fő feladata a termelés végrehajtásához szükséges anyagok biztosítsa és a legyártott késztermék időre ütemezett továbbítsa a megrendelő irányába.

 

Az MRP rendszer és az MRP II rendszer

A termelés egyik kulcsfontosságú alrendszere az alapanyagok megfelelő időben és helyre történő eljuttatása, valamint a késztermék ütem szerinti eljuttatása a vevőhöz.

A hagyományos termelés során az anyagszükségletet (ismert és tervezett) tételenként és raktáranként egyedileg kiszámolták, optimalizálták. Ezt váltották fel később azok a megoldások, melyek az értékesítési tervhez igazították a beszerzések ütemezését, az igényhez nagyobb pontossággal hozzáigazítva a mindenkori készletszintet. A készletet ezáltal a mindenkori (várható vagy valós) piaci kereslethez igazították.

 

Az MRP rendszer alapja az input

A cégek által gyártott termékeket, alkatrészeket két kategóriába sorolhatjuk:

-          független keresletű termékek, más néven késztermékek, melyeket a cég értékesít.

-          függő keresletű termékek, más néven beépülő vagy félkész termékek, alkatrészek, melyek ahogyan azt a nevük is jelzi a késztermék részét képezik, azokból építik fel.

 

Az MRP rendszer (Material Requirements Planning) rendszerek az komponensek (függő keresletű termékek) gyártását a késztermékekre (független keresletű termékek) felmerülő igényből vezetik le.

 

Az MRP rendszer alapelvei:

  • egy előre meghatározott gyártmány mennyiség legyártásához és az anyagok beszerzéséhez szükséges átfutási idők meghatározhatók (kis, közepes vagy nagy sorozatgyártás),
  • a gyártandó/megvalósítandó termékek anyagigénye előre megadható, nagy pontossággal (ez nem feltétlenül hosszú távú fix előrejelzést jelent).

 

Az MRP rendszer hatékonyságának feltételei:

  • az előrejelzés viszonylag stabil, a kezelt termékpaletta állandó
  • a beszállítói kör állandó, vagy majdnem állandó,
  • az egyes paraméterek jól meghatározhatók, jórészt stabilak

 

Az MRP II. ennél tovább megy: az MRP (I) által végzett anyagszükséglet számításon túl a termeléshez szükséges erőforrásokat (kapacitásokat) is megtervezi, kezeli. Napjaink uralkodó szoros (gyakran értelmetlenségig túlfeszített) piaci versenye miatt elvárás a teljes körű erőforrás szükséglet tervezhetősége, amit összefoglaló néven ERP-nek azaz vállalati erőforrás tervezési rendszernek neveznek. E rendszerek magukban foglalják a teljes értékesítési, gyártási, beszerzési és az ezeket átfogó és az egyes iparágakhoz szintén igazodó minőségbiztosítási folyamatokat.

 

MRP rendszer és MRPII összehasonlítása

 

Az MRP rendszer funkciói

-          Anyag-, alkatrész- és félkész termék szükséglet számítása

 

Az MRPII funkciói

-          Igény előrejelzése

-          Vevők kiszolgálása 

-          Rendelések fogadása 

-          Termelési ütemterv készítés 

-          MRP (I) 

-          Kapacitás szükséglet számítása

-          Beszerzések kezelése 

-          Készletgazdálkodás 

-          Kalkuláció 

-          Pénzügy

 

Az MRP (I-II) az ERP részét képezi.

 

MRP rendszer bemutató videó: